De laatste aanvraagronde voor stichting, vereniging en zzp’er is gesloten.
Schermafbeelding 2023 10 13 Om 1147 12

Hetty Naaijkens Retel Helmrich | Indisch in Nederland

  • Aangevraagd door Stichting Scarabee Culturele Projecten
  • Projectperiode mei 2023 t/m januari 2025

Filmmaker Hettie Naaijkens-Retel Helmrich schetst in deze lange documentaire de naoorlogse geschiedenis van Indo-Europeanen in (voornamelijk) Nederland. Diverse bekende en minder bekende Indische Nederlanders van verschillende generaties blikken terug op het vertrek uit het geboorteland en de aankomst in Nederland door hen of de familie. Zij vertellen over de manier waarop zij hun Indische identiteit en cultuur beleven, waarbij verschillende uitingen van typisch Indisch immaterieel erfgoed aan bod komen, zoals de Indische mengtaal Petjoh, theater- en dichtkunst, de Indische eetcultuur, Pencak Silat en andere voorbeelden. In de film gebruikt de maker film- en fotobeelden uit privé-archieven, interviews, associatieve beelden, scenes met hoofdpersonen en animaties.

Bij de lancering wordt een randprogramma opgezet met activiteiten door de personages en artiesten uit verschillende disciplines, zoals Pencak Silat of een cursus Petjoh. Ook worden Q&A’s met de makers georganiseerd. De documentaire wordt vertoond in diverse bioscopen door heel Nederland, op televisie en zal achteraf beschikbaar komen op dvd en via online streamingsdiensten.

De makers willen de bezoekers en kijkers niet alleen bewust maken van Indisch erfgoed, maar ook zelf kennis laten maken met aspecten uit het Indisch erfgoed zodat overdracht van generatie op generatie plaatsvindt. Het project focust op de Indische gemeenschap in zowel Nederland als het buitenland en geïnteresseerden. Daarbij richt het zich op diverse leeftijdscategorieën.

Locatie

Bioscopen in heel Nederland, Publieke Omroep en online

Regeling

Stichting/Vereniging

Bekijk alle toegekende projecten

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Laat hieronder je gegevens achter.