De laatste aanvraagronde voor stichting, vereniging en zzp’er is gesloten.
Schermafbeelding 2023 10 13 Om 1349 18

Stichting Beelden op de Berg | Heksenkruid / Decolonising Botany

  • Aangevraagd door Stichting Beelden op de Berg
  • Projectperiode juni 2024 t/m september 2024

De tentoonstelling Beelden op de Berg: Heksenkruid / Decolonising Botany vestigt de aandacht op onderbelichte verhalen over gebruik en misbruik van planten, bomen en natuur vanuit een niet-Eurocentrisch perspectief. Een breed publiek wordt uitgedaagd op zoek te gaan naar ongehoorde stemmen en te onderzoeken hoe de verschillende wereldbeelden (bewust of onbewust) en de verschillende soorten kennis die er zijn, de manier(en) beïnvloeden waarop we omgaan met, en waarde hechten aan planten, bomen en de natuur.

De Molukse beeldend kunstenaar Jerrold Saija is gevraagd een kunstwerk maken voor de tentoonstelling. Met zijn installatie Kalau dapat medja putih jangan lupa Lesa' / ‘Als je een witte tafel krijgt, vergeet dan de Lesa niet' wil hij ‘andere’ verhalen vertellen over bomen en planten die verbonden zijn met Molukse kennis en spirituele tradities. Hij herintroduceert de ‘Lesa’ als de plek waar Molukkers elkaar opzoeken en samen luisteren naar verhalen van de Sagopalm. Tijdens de tentoonstelling verzorgt Saija een presentatie en workshop voor bewoners van het Indisch-Molukse verzorgingshuis Rumah Kita in Wageningen. Ook houdt hij een inleiding bij een documentaire en een speelfilm op een Indisch-Molukse filmavond.

Met dit relatief onbekende thema onderscheidt het project zich van het reeds bestaande aanbod. De insteek van de expositie past bij de toenemende aandacht in de kunstwereld voor (de-)kolonisatie en kan daarnaast rekenen op veel belangstelling vanuit de Molukse gemeenschappen. Het thema en de werkvorm van de kunstenaar waarmee pre-koloniale concepten worden ontsloten en zichtbaar gemaakt in de publieke ruimte zijn van toegevoegde waarde. Daarmee draagt het project bij aan de brede zichtbaarheid van Moluks immaterieel erfgoed, ook buiten de gemeenschappen.

Locatie

Belmonte Arboretum, Wageningen

Regeling

Stichting & Vereniging

Bekijk alle toegekende projecten

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Laat hieronder je gegevens achter.