Dit programma is per 1 juli 2024 gesloten. Er kan niet meer worden aangevraagd.
1706885466 2

Beelden op de berg

  • Locatie Belmonte Arboretum Wageningen
  • Datum 1 juni 2024
    t/m 15 september 2024
  • Evenement Beeldententoostelling

Van 1 juni tot en met 15 september 2024 vindt de twaalfde editie van Beelden Op de Berg plaats in Belmonte Arboretum in Wageningen. De beeldententoonstelling, getiteld "Heksenkruid – decolonising botany", staat in het teken van de dekolonisatie van plantenkennis. "Dekolonisatie in de botanie betekent ook het onderkennen en waarderen van de bijdragen van inheemse gemeenschappen aan het begrip en beheer van planten", aldus de Oosterbeekse kunsthistoricus Mirjam Westen, die als curator dit thema koos en kunstenaars selecteerde. "De titel Heksenkruid verwijst naar de traditionele kennis van geneeskrachtige kruiden die in het Westen vaak wordt veronachtzaamd en lange tijd in een kwaad daglicht werd gesteld."

De deelnemende kunstenaars zijn: Razia Barsatie, Ana Bravo Pérez, Beya Gille Gacha, Juan Arturo Garcia, Femke Herregraven, Susanne Khalil Yusef, Su Melo, Kim Ng, Kristina Norman, Jerrold Saija, Karen Sargsyan, Kathrin Schlegel, Buhlebezwe Siwani, en Weaving Realities Collective (Aldo Esparza Ramos & Yuchen Li). 

Kunstenaar Jerrold Saija heeft een bijdrage gekregen uit de regeling Houd je erfgoed levend. Hij maakte een installatie die symbolisch de vorm van spekkoek kreeg. Het is een eerbetoon aan de Molukse boom de sagopalm. Voor de kunstenaar staat de sagopalm symbool voor de diaspora en identiteit en de veerkracht van de Molukkers in Nederland vertelt hij aan curator Mirjam Westen. Hij wil met zijn installatie een onderdeel van Moluks erfgoed herintroduceren en andere verhalen vertellen over bomen en planten die verbonden zijn aan Molukse kennis en spirituele tradities.

Meer informatie op de website.

Bekijk complete agenda

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Laat hieronder je gegevens achter.